home artikelen lezingen e-books videoblogs

Over de Koran in de Tweede Kamer

Datum: 26 juni 2013 | Waar: The Post Online

Via zo ongeveer alle online- en offlinemedia mocht ik de afgelopen dagen lezen, horen en zien dat er in de Tweede Kamer zowaar een Koran staat. Tenminste, de Nederlandse Leemhuis-vertaling van uitgeverij Fibula. Samen met de Bijbel en nog een paar andere boeken staat deze ergens op het tafeltje van de Tweede Kamervoorzitter.

Exact helemaal niets veranderd
Tijdens een debat (over de begroting van de Tweede Kamer nog wel) werd hierover uitgebreid van mening gewisseld, want Joram van Klaveren (PVV) wilde de Koran weg hebben. Voorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) wilde eigenlijk alle boeken wel weg hebben, Gerard Schouw (D66) en Pierre Heijnen (PvdA) wilden vooral niet dat gebeurde wat de PVV wilde, de SP en het CDA en de ChristenUnie wilden gewoon niet dat alle boeken überhaupt weg gingen.

In totaal hebben dus politici van zeven politieke partijen - samen goed voor 139 van de 150 zetels als je de VVD meetelt - zich in de discussie gemengd met als conclusie dat er exact helemaal niets is veranderd.Ook weer opgelost
Nou schijn ik nogal een actieve moslim te zijn die zich volgens sommigen nogal kan opwinden over allerlei aan islam gerelateerde uitspraken van onder andere politici, maar eerlijk: of de Koran nou wel of niet in de Tweede Kamer staat interesseert me dus he-le-maal niets.

Sterker nog, áls ik al een mening zou moeten vormen hierover, dan zeg ik: haal maar weg die Koran! Het is een boek om uit te lezen en om lering uit te trekken, niet om een beetje symbolisch op een tafel te staan in een politieke arena waar alle wetten die worden verzonnen toch niet op de Koran gebaseerd zijn. Geef het boek cadeau aan iemand die het met aandacht en zorg gaat lezen op een mooie zondagmiddag.

Zo, dat ook weer opgelost!

Maar het meest irriteer ik me eigenlijk dat onze dames en heren volksvertegenwoordigers hun kostbare tijd verdoen aan dit soort onzinnige discussies.

Ga eens aan het werk!
Als Nederlander - moslim of niet - heb ik er veel meer baat bij dat er wat wordt gedaan aan de crisis, het onderwijs, de zorg etc. Of dat er tenminste een beetje scherp debat is over in dit geval de begroting van de Tweede Kamer dus. Get to work!

(...en gaat over tot de orde van de dag)