home artikelen lezingen e-books videoblogs

Syrië: "Slachtoffers van verkrachting dienen geëerd te worden"

Door: Nourdeen Wildeman
Datum: 29 maart 2012
Waar: MoslimVandaag


In nagenoeg ieder gewapend conflict is een groep altijd het slachtoffer: vrouwen. Met regelmaat komen er vanuit diverse oorlogsgebieden nieuwsberichten naar buiten waaruit blijkt dat vrouwen worden verkracht. Soms gebeurt dit omdat zij het slachtoffer worden van de absentie van politie en veiligheidsdiensten tijdens een machtsvacuüm, maar steeds vaker wordt het systematisch en herhaaldelijk verkrachten van vrouwen ingezet als een oorlogswapen. Een wapen dat de sociale structuur van de 'tegenstander' langdurig opbreekt en hun moraal verminderd. Een wapen waarvan de gevolgen nog lang na het conflict van invloed zijn in maatschappij. Een verschrikkelijk en weerzinwekkend wapen dat op dit moment ingezet lijkt te worden door de Syrische overheid tegen de vrouwelijke burgers van het land.Een organisatie die zich inzet voor het in kaart brengen van dergelijke misdaden is 'Women Under Siege'. De organisatie - mede opgezet door journalist Lauren Wolfe - wil de misdaden tegen vrouwen in conflictgebieden constant op de agenda's van de mainstream media en de Verenigde Naties houden in de hoop dat dit tot verbeterde internationale wetgeving en vervolging zal leiden. Via hun website registreren zij gevallen van verkrachtingen door aan de Syrische overheid gerelateerde militairen en ambtenaren.

Tijdens het onderzoek naar de misdaden in Syrië, kwamen de researchers van 'Women Under Siege' iets voor hen opmerkelijks op het spoor, zo vertelde Lauren Wolfe aan de WashingtonPost. "Normaal gesproken zien we dat vrouwen die verkracht zijn tijdens een oorlog, daarna vooral worden gemeden. In enkele gevallen kunnen ze zelf niet meer terugkeren naar hun eigen gebied en wordt de eer van gehele families door de verkrachting aangetast. Maar in Syrië zien we een opmerkelijk ander fenomeen. We hebben informatie dat een imam juist heeft opgeroepen om de Syrische vrouwen die het slachtoffer van verkrachtingen zijn juist te eren en weer op te nemen in de sociale omgeving. De imam zegt: zij zijn in dit conflict verkracht en daarom zijn zij onze helden!"

Andere voorbeelden waarbij vrouwen die zijn verkracht juist extra worden gesteund door de Syrische bevolking zijn er ook. In een aantal gevallen werden de vrouwen die waren verkracht door Syrische mannen ten huwelijk gevraagd, met als doen om hun eer en waardigheid te herstellen. In 2011 ontdekte een journalist het verhaal van vier ongehuwde zussen uit Sumeriya die allemaal tijdens hun vlucht voor het regime waren verkracht door aan Assad loyale milities. Vier mannen die van het verhaal hoorden waren zo woest over dit onrecht, dat zij gezamenlijk besloten elk een van de vier zussen te trouwen, hoewel zij hen nog nooit hadden ontmoet.

Vrouwen die het slachtoffer waren van verkrachting liepen in Syrië voorheen het risico door de familie te worden gedood in een poging de eer te herstellen. In de gevallen waarbij dit niet gebeurde, werd de vrouw door de familie tot 'onhuwbaar' bestempeld. Een van de vier mannen die nu een tegenovergestelde keuze maakte, de 32-jarige Ibrahim Kayyis, zei hierover tegen een verslaggever: "Na het horen van het onrecht dat deze vier vrouwen was aangedaan gingen mijn drie vrienden en ik in gesprek en zeiden dat we dit willen veranderen. We willen niet alleen een nieuw regime in Syrië, we willen ook dat dit soort reacties vanuit de gemeenschap veranderen. Daarom besloten we met de vier zussen te trouwen, openbaar zodat iedereen het kan zien!"

In een video boodschap die op YouTube geplaatst is, moedigt ook Sheikh Adnan Aeraour het huwen met verkrachtingsslachtoffer aan:

"Ik zeg tegen jullie, en ik hoop dat jullie luisteren, dat deze meisjes en vrouwen wiens kuisheid is aangevallen, juist moeten worden geëerd. Ik geef jullie een religieuze uitspraak, een fatwa: ieder meisje of vrouw die is verkracht, dit is een eer en als een medaille of onderscheiding. Mensen zullen juist verzoeken met hen te trouwen en zullen hen liefhebben. Mensen van de revolutie, maar ook anderen. Ik hoop dat ze niet verdrietig zal zijn. Ze zal een grote beloning ontvangen van God".Terwijl Women Under Siege steeds meer voorbeelden vind van steun aan slachtoffers van verkrachting, blijft het nagenoeg onmogelijk om een echt accuraat beeld te schetsen van hoe systematisch de verkrachtingen in Syrië plaatsvinden. Zowel Amnesty International als de Verenigde Naties hebben inmiddels aangegeven dat het een omvangrijk probleem is dat zowel vrouwen als mannen treft. Women Under Siege gaat ondertussen door met het verzamelen van getuigenverslagen van slachtoffers, getuigen, dokters en mensenrechtenactivisten in en buiten Syrië om een zo gedetailleerd mogelijk overzicht van de misdaden te kunnen samenstellen. Lauren Wolfe: "Het is een buitengewoon complexe situatie om in kaart te brengen, maar we blijven ons doel nastreven om dit onderwerp internationaal in de spotlights te houden".

De verzamelde gegevens zijn inzichtelijk via de website www.womenundersiegeproject.org en te volgen via de twitter hashtag #RapeinSyria

(de hierboven geplaatste foto toont vrouwen tijdens een protest in Syrië; dit zijn niet per definitie de vrouwen waarover in dit artikel wordt gesproken)