home artikelen lezingen e-books videoblogs

'Minder dan 140 leestekens volstonden om onzin van Geert Wilders te pareren'

Door: Nourdeen Wildeman
Datum: 14 januari 2012
Waar: Volkskrant


Het zal u niet ontgaan zijn: nadat koningin Beatrix in Abu Dhabi een hoofddoek over haar hoed had gedaan toen zij een moskee betrad, kon de PVV niet anders dan op de meest voorspelbare manier reageren. Direct kondigde ze Kamervragen aan en korte tijd later verschenen de vier furieuze vragen in de inbox van twee relevante ministeries. Opmerkelijk: Alexander Pechtold (D66) werd verweten dat hij de PVV had uitgedaagd door de Kamervragen al aan te kondigen. Maar ja, is het dan ook de schuld van de weerman als het conform zijn voorspelling gaat regenen?Terug naar de Kamervragen. De PVV had de samenwerking van wel drie Kamerleden - te weten Joram van Klaveren, André Elissen en Geert Wilders himself - nodig om de vragen te bedenken. Het eindproduct was echter zo zwak geformuleerd dat het bij de laatste vraag onduidelijk blijft of de duiding 'deze trieste wanvertoning' nu verwijst naar de hoofddoek van Beatrix of de drie voorgaande vragen. Geert Wilders is duidelijk beter in het schrijven van pittige tweets (van maximaal 140 leestekens) dan in het formuleren van Kamervragen.

Logisch dat Mark Rutte hem met gelijke munt terugbetaalde.

Hoewel we in de Volkskrant al konden lezen dat het antwoord van Rutte minder dan twintig woorden bevatte, viel mij direct een ander aspect op. Het antwoord van Mark Rutte op de Kamervragen van Wilders besloeg zelfs minder dan 140 leestekens. Inclusief spaties 116 leestekens om exact te zijn: 'Bij een bezoek van H.M. de Koningin aan een godshuis worden de daarbij behorende kledingvoorschriften gerespecteerd.'

Mark Rutte acht de Kamervragen van Wilders blijkbaar niet de moeite waard om er ook maar meer dan één tweet aan te besteden. Maar er valt nog iets op. In het korte en bondige antwoord wordt de moskee onomwonden als een 'godshuis' aangeduid. Einde discussie over de duiding in islam vanuit de Nederlandse regering. Hier wordt duidelijk benadrukt dat islam toch echt wordt gezien als een religie, ondanks de vele tegenwerpingen van de twitterkampioen van de Vrijheid. Impliciet, dat wel, maar het is fijn om te zien dat Rutte ook op dit punt de distantie toont tussen zijn standpunt en de ideologie van de PVV.

Ondertussen heeft Beatrix in Oman wederom een moskee bezocht, inclusief hoofddoek. Tussen de bedrijven door omschreef ze de kritiek hierop als 'echt onzin'. Een statement van tien leestekens. Duidelijker kan het niet worden gezegd.

noot: enkele lezers op Volkskrant.nl hebben terecht opgemerkt dat het natuurlijk om 'tekens' ipv 'leestekens' moest gaan; foutje van mijn kant...