home artikelen lezingen e-books videoblogs

De Reacties 3-van-3

Door: Nourdeen Wildeman
Datum: 16 september 2009
Waar: Nederlandse Islamitische Omroep (NIO)


Sinds ik ben bekeerd tot de Islam heb ik een hoop vragen voor mijn kiezen gekregen. Een aantal van deze vragen en de bijbehorende antwoorden heb ik verwerkt tot columns voor deze website. Echter ben ik nog niet ingegaan op de op-een-na meest gestelde vraag: hoe reageerde je omgeving? In deze korte serie van drie columns geef ik antwoord op die vraag door mijn omgeving zelf aan het woord te laten. Dit is het derde en laatste deel, waarin mijn beste vriend centraal staat.

Wat voor de meeste bijna-bekeerlingen erg spannend is, is het moment waarop zij 'uit de kast komen'. Het moment waarop zij hun omgeving vertellen dat ze hebben besloten om moslim te worden. Mijn beste vriend en ik kennen elkaar al bijna zo lang als we leven; als peuters speelden we samen en als kinderen gingen we naar dezelfde kerk. Beide hebben we later onze eigen wegen gekozen. Was het voor hem een verassing dat ik had besloten om moslim te worden? "Nee, ik ken jou als een onderzoekende persoon die graag filosofeert over belangrijke levensthema's", zo vertelt hij. "Wij hebben over deze dingen ook vaak samen van gedachten gewisseld, en uit jouw levensvisie vind ik dan ook blijken dat het zijn van moslim een logische stap in je persoonlijke ontwikkeling is."

Hoewel we vroeger elkaar zagen tijdens en na de kerkdienst, hebben we beide in deze kerk niet iets gevonden dat ons zou binden voor de rest van ons leven. Wel heb ik nu een keuze gemaakt die flink anders is dan de levenswijze die mijn beste vriend erop na houdt. Denkt hij dat onze vriendschap door mijn bekering is veranderd? "In zijn geheel niet. Onze vriendschap bestaat al zo lang, mede omdat wederzijds respect een van de belangrijkste bouwstenen van onze vriendschap is. Je bent een van mijn beste vrienden omdat jij jíj bent. Dat je moslim bent is een essentieel deel geworden van wie je bent, dat zou wat mij betreft dan ook nooit een kloof in onze vriendschap kunnen slaan." Toch is niet alles hetzelfde gebleven. "Ik vind je er wel wat 'sociaal vriendelijker' door geworden. En wellicht zie ik je nu wat vaker dan voorheen, maar dat staat daar volkomen los van."

Als je contact hebt met iemand die moslim is (geworden) leer je vanzelf iets over Islam. Dat gaat natuurlijk helemaal op als een goede vriend van je is. Heeft hij hierdoor veel nieuwe dingen meegekregen over Islam? "Qua theorie en historie niet echt, met de Islam was ik zelf al redelijk bekend door mijn eigen interesse. Soms vertel je me iets wat ik nog niet wist, maar dit heeft vaak betrekking op het praktiserende deel van de Islam. Het is dus vaker een herkenning of bevestiging van mijn eigen gedachten over de Islam dan iets nieuws. Je zou misschien kunnen zeggen dat ik wat meer van de maatschappelijke kant van het moslim-zijn te weten ben gekomen, en dan met name het stukje integratie in de maatschappij vanuit het perspectief van een bekeerling."

Toen zijn zoontje laatst jarig was, vroeg ik om een cadeautip. Hij stelde voor om een boek over Islam te geven, maar dan voor kinderen. Dit verbaasde mij enigszins, maar natuurlijk heb ik wel een mooi boek gezocht en gegeven. Maar toch, waarom wilde hij als niet-moslim dat ik een boek over Islam kocht voor zijn zoontje? "Spirituele ontwikkeling vind ik een belangrijk onderdeel van het opvoeden van kinderen. De Islam hoort thuis in het rijtje van velerlei andere religies waarover ik mijn kind(eren) graag wat mee zou willen geven. Een boek met een heldere en kindvriendelijke uitleg over de Islam had ik nog niet, en mocht dan ook niet ontbreken in mijn bibliotheek."

Ik word nogal eens aangesproken op mijn keuze, maar ja, dat was mijn eigen keuze. Hoe zit dat met hem? Het was niet zijn keuze dat ik moslim ben geworden. Wordt hij hier wel eens over aangesproken? "Niet direct, maar ik merk wel op dat het niet aan hun aandacht is ontgaan. Ik bemerk daarin overigens dat zij er een neutrale houding op nahouden, een typisch Hollandse reactie dus..."