home artikelen lezingen e-books videoblogs

De Reacties 2-van-3

Door: Nourdeen Wildeman
Datum: 2 september 2009
Waar: Nederlandse Islamitische Omroep (NIO)


Sinds ik ben bekeerd tot de Islam heb ik een hoop vragen voor mijn kiezen gekregen. Een aantal van deze vragen en de bijbehorende antwoorden heb ik verwerkt tot columns voor deze website. Echter ben ik nog niet ingegaan op de op-een-na meest gestelde vraag: hoe reageerde je omgeving? In deze korte serie van drie columns geef ik antwoord op die vraag door mijn omgeving zelf aan het woord te laten. Dit is het tweede deel, waarin mijn moeder centraal staat.

Wat voor de meeste bijna-bekeerlingen erg spannend is, is het moment waarop zij 'uit de kast komen'. Het moment waarop zij hun ouders vertellen dat ze hebben besloten om moslim te worden. Voor mijn vader was dit geen echte verassing, zo vertelde hij vorige week. Was het wel een verassing voor mijn moeder? "Nee dat was geen verassing. Jij was een kind dat alles onderzocht. Jij was duidelijk op zoek naar 'het waarom' in het leven. Ik heb dat altijd met belangstelling gade geslagen. Zo merkte ik enige jaren geleden dat jij je steeds meer bezig hield met de Islam. Er over las, meedeed met de ramadan en je inzette voor moslims. Ik herinner mij dat jij bij het bedrijf waar je toen werkte voor elkaar kreeg dat de tijden van etenspauze's voor de moslim aangepast werden zodat zij tijdens de ramadan na zonsondergang iets konden eten. Dus, toen jij mij vertelde dat jij je wilde bekeren tot Islam, was dat voor mij eigenlijk een logische stap op jouw levenspad."

Mijn moeder is zelf christen. Ik heb een andere weg gekozen. Wat vindt zij daarvan vanuit haar eigen religieuze achtergrond? "Ik ben heel erg dankbaar dat jij gevonden hebt waar je naar op zoek was. Ik zie dat dit jou rust geeft. Ik zie dat je jouw 'bestemming' hebt gevonden. Jij weet eindelijk waarvoor je leeft en waarom je hier bent en wat je te doen staat. Dat is heel mooi om te zien. Wat wil een moeder nog meer?"

Als je contact hebt met iemand die moslim is (geworden) leer je vanzelf iets over Islam. Dat gaat natuurlijk helemaal op als het je zoon is. Wat heeft mijn moeder hierdoor meegekregen over Islam? "Het is een verrijking in mijn leven meer te weten over de Islam. Wat mij nog het meest verbaasd is dat het zoveel overeenkomsten heeft met het christendom. De moslims en de christenen geloven in dezelfde God. De verhalen uit het oude testament vind ik ook in de koran. Maar ook verhalen over Jezus. Ik dacht altijd dat moslims Jezus helemaal niet kenden maar nu weet ik dat hij wordt gezien als een belangrijke profeet. Iets anders, waar we het zo vaak over hebben: de moslima's die ervoor kiezen gesluierd te lopen lijken eigenlijk best veel op de rooms katholieke nonnen. Ook zijn er veel overeenkomsten in de manier waarop moslims en christenen in het leven willen (horen te) staan."

Ik word nogal eens aangesproken op mijn keuze, maar ja, dat was mijn eigen keuze. Hoe zit dat met mijn moeder? Het was niet haar keuze dat ik moslim ben geworden. Wordt zij hier wel eens over aangesproken? "Ja en niet alleen in de kerk. Ook familie, vrienden, collega's en buren. Het meest wordt mij gevraagd of 'ik het aan kan'. De vraag wordt meelevend, soms lijkt het zelfs uit 'medelijden', gesteld. Ik ben blij met alle vragen, vanuit welke optiek dan ook. Dan kan ik namelijk vertellen dat moslims ook heel mooie, gemotiveerde, mensen zijn die zeer begaan zijn met de wereld waarin zij leven. En... dat het mogelijk is, zelfs fijn is, om als christen met een atheïst (jouw vader, mijn man) en een moslim in vrede onder één dak te leven. In liefde en met respect!"

In het volgende deel staat een van mijn beste vrienden centraal. Hoe kijkt hij naar mijn bekering tot islam? Hoe gaat dat samen met zijn ideeën over het leven? Welke rol speelt Islam door mij in zijn leven? Op deze en andere vragen vind je in de volgende column het antwoord!