home artikelen lezingen e-books videoblogs

De RamadanKriebels

Door: Nourdeen Wildeman
Datum: 15 juli 2009
Waar: Nederlandse Islamitische Omroep (NIO)


Lentekriebels? Onzin, daar doen we niet aan. Nee, het zijn de RamadanKriebels die langzaam maar zeker weer hun aanwezigheid kenbaar maken. Een soort vlinders in je buik gevoel. Het verlangen naar de eerste vastendag en dan richting het suikerfeest. Hoewel deze column misschien wat vroeg lijkt, meer dan een maand van tevoren, hoor ik al van veel mensen dat zij hun voorbereidingen aan het treffen zijn. Het aftellen is begonnen...

Voordat ik Moslim werd had ik twee maal de Ramadan gedaan. Eerst uit interesse, daarna omdat ik de essentie van het vasten onderschreef. De eerste keer was erg spannend. Ik had nog nooit de Ramadan gedaan en wilde het wel eens meemaken. Ik had er zoveel over gelezen, maar geen enkel boek kan echt vertellen hoe het voelt om te vasten. Dus ik ging ervoor! Bij het bedrijf waar ik toen werkte waren ook enkele moslim(a')s in dienst en we vormden een groepje. Op wikipedia had ik gelezen dat je tijdens die maand de hele koran moest lezen, dus ook dat stond op de planning. Mijn Islamitische collega's moesten dat ook doen van mij, want anders kon ik hen mijn vragen niet stellen.

Mijn tweede Ramadan was héél anders. Ik was eigenlijk van plan om niet mee te doen. Tijdens een interview voor de NIO vertelde ik enkele dagen voor de start dat er in mijn visie twee redenen waren om de ramadan mee te doen: óf je wilt weten hoe het voelt óf je bent moslims en onderschrijft het doel. Beide waren mijns inziens niet van toepassing, want ik had al een keer meegedaan en was geen moslim. Maar de RamadanKriebels bleken toen al aanwezig te zijn en 1 a 2 dagen van tevoren besloot ik mee te doen. Weinig tot geen Islamitische collega's, dus lekker alleen met een knorrende buik. Terugkijkend denk ik dat ik toen eigenlijk besloot om moslim te worden, iets dat ik enkele maanden later in de praktijk bracht.

Mijn derde Ramadan was héél anders. Inmiddels was ik bijna een jaar moslim en beleefde ik het vasten als onderdeel van de ummah. Ik probeerde zoveel als ik maar kon te bidden in de moskee, maakte voor het eerst van mijn leven de tarawih mee en at bij meer moslims thuis dan ik me kan herinneren. Het Suikerfeest begon voor mij met het vroege gebed in Amsterdam en daarna met een groots gebed in een sporthal daar vlakbij met duizenden tegelijk. Ik genoot.

Mijn vierde Ramadan zal over minder dan twee maanden van start gaan, als Allah het wil. Dit keer wordt de Ramadan weer héél anders. Dit jaar heb ik voor het eerst ook schoonfamilie om mijn ervaringen mee te delen. Dit jaar heb ik 3 weken verlof genomen, onder andere om veel in de moskee te zijn en soerah's te oefenen. Dit jaar heb ik vele plannen en ambities, boeken die ik wil lezen en lezingen die ik wil bijwonen. Dit jaar wil ik weer intens beleven, intens genieten maar vooral intens stilstaan bij het gedenken van mijn Schepper.

Het aftellen is begonnen... wat zijn jouw plannen voor deze Ramadan?