home artikelen lezingen e-books videoblogs

Roerige tijden

Door: Nourdeen Wildeman
Datum: 1 juli 2009
Waar: Nederlandse Islamitische Omroep (NIO)


We kunnen achteraf niet zeggen dat we niets hebben meegemaakt. Het zijn roerige tijden. Islam is voorpagina nieuws, staat garant voor mooie kijkcijfers en veel hits op diverse websites. Het ene na het andere onderwerp passeert de revue. Van serieus en ernstig tot hilarisch en ongeloofwaardig.

U wilt voorbeelden? U krijgt voorbeelden!

Zo klaagde een gedetineerde uit Sittart zijn gevangenis aan omdat al het voedsel er halal is. De advocaat: "mijn cliënt wil geen religie opgedrongen krijgen, hij wil gewoon een gehaktbal". Gelukkig zijn er halal gehaktballen en is er geen dwang in de religie; dat scheelt. In Groot-Brittannië blijken geen 5 maar 85 sharia-rechtbanken te zijn. Deze rechtbanken bevinden zich achter gesloten deuren dus wat er wordt gezegd is geheimzinnig. Maar grondig onderzoekswerk door de Britse denktank Civitas bracht aan het licht wat er voor schokkende uitspraken worden gedaan. Zo mag een moslima niet trouwen met een niet-moslim man voordat hij de Islam accepteert. Dat deze richtlijn al 1400 over de hele wereld bekend is doet er niet toe, Civitas heeft een boekje te verkopen! Goed bezig.

Minder prettig nieuws: de bekladding van een moskee in Veendam. De lokale intellectuele bovenlaag besloot met graffiti over te gaan tot 'vrijheid van meningsuiting'. De slimmeriken spoten zowel een hakenkruis (verkeerd om) én een davidster; een vreemde combinatie. De naam 'Geert Wilders' werd aangebracht, maar ook de merknaam 'Lonsdele' (favoriet bij extreem-rechts wegens de lettercombinatie NSDA bij de correcte spelling). Tevens een vriendelijke suggestie: "oprotten".

Op hetzelfde moment komt NCRV/Netwerk met hun onderzoeksresultaten. "Een derde van moslims in Nederland wil emigreren" kopt het op diverse websites. Het onderzoek blijkt alleen gehouden onder Turkse en Marokkaanse Nederlanders; naar mijn bescheiden inzicht niet helemaal representatief. Ik voel me als 'kaaskop' niet echt aangesproken (en heerlijk thuis hier).

In België werden moslima's voor de verandering eens wél onderdrukt, tenminste volgens hun spandoeken. Het idee voor een hoofddoekverbod op een school viel daar niet in goede aarde. Tegelijkertijd discussie over de ter aarde stelling van wijlen Michael Jackson - ineens door iedereen geliefd - die op Islamitische wijze wordt uitgevoerd. Gert-Jan Segers van de ChristenUnie houdt op een "Islam"-debat volgens zijn website "een pleidooi voor lotsverbondenheid tussen oude en nieuwe Nederlanders". Tja, het blijft lastig om Islam en integratie los van elkaar te zien.

Als je deze column leest, kan je denken dat ik word opgeslokt door al dit nieuws. Dat het indruk op me maakt, dat het me bezig houdt. Misschien ben ik negatief ingesteld. Je vergist je!

Iets meer dan een week geleden organiseerden wij met een groepje een paar lezingen waarbij meer dan 6 mensen besloten de Islam te omarmen. Dat maakt pas indruk! Een paar dagen geleden mocht ik in het Oosten des Lands de geloofsgetuigenis bij iemand afnemen. Tijdens een bijeenkomst van het Landelijk Platform Nieuwe Moslims (LPNM) in Den Haag hoorde ik inspirerende en emotionele verhalen van andere bekeerlingen. Ik geniet volop, ik zie Islam schitteren in de levens van zo veel Nederlanders! Het zijn roerige tijden, maar wrijving creëert vooral warmte. Het gaat helemaal goed komen in Nederland.