home artikelen lezingen e-books videoblogs

Bang voor moslims?

Door: Nourdeen Wildeman
Datum: 17 juni 2009
Waar: Nederlandse Islamitische Omroep (NIO)


De centrale vraag met betrekking tot de kredietcrisis is: wanneer hebben we het dieptepunt bereikt? Op welk punt kunnen we niet verder zinken? Vanaf welk moment gaat de stijgende lijn weer inzetten en kunnen we met een gerust hart zeggen dat het ergste voorbij is? Natuurlijk, er zijn mensen die juist profiteren van de crisis, mensen die speculeren op dalende koersen, die juist winst boeken als anderen verliezen. Voor hen kan het dieptepunt niet diep genoeg liggen.

Als ik kijk naar het publieke debat over de Islam in Nederland, of eigenlijk over moslims in Nederland, of eigenlijk over allochtonen in Nederland, heb ik dezelfde vraag. Wanneer zouden we het dieptepunt hebben bereikt? Elke keer als ik denk dat we niet dieper kunnen zinken, laat ik me weer verbazen. Hoe sommige politici bewust leugens verspreiden - of de waarheid verdraaien - met als enige doel: zetelwinst. Hoe zij mensen tegen elkaar opzetten uit puur eigenbelang. De maatschappij is de verliezende partij, de sluwe politicus boekt winst.

Het Islamdebat kan ook in die context gezien worden. Men springt van het onderwerp islam naar integratie of criminaliteit en nationaliteit. Zo leggen mensen verbanden waar ze niet zijn, scheppen zij een negatief beeld over bijna een miljoen Nederlanders en winnen hierdoor stemmen. "Goed voorbeeld doet volgen" is een gezegde, maar een slecht voorbeeld blijkt ook te inspireren.

Een groot deel van de mensen die extreemrechts stemden bij de Europese verkiezingen hebben een kerkelijke achtergrond. De ChristenUnie moet dus extra hard aan de slag om haar kiezers te behouden of nieuwe kiezers aan zich te binden. De strategie is hetzelfde. Eerder al schreef ik dat het Wetenschappelijk Instituut (WI) van de ChristenUnie tijdens een zogenaamd Islam-congres een hele dag alleen sprak over immigratie- en integratieproblemen. Schaamteloos werden de vreemdste uitspraken over de Islam gedaan, terwijl men nauwelijks iets feitelijks over deze religie besprak. Ik dacht dat het dieptepunt was bereikt. Ik had het mis.

Op internet zoekt het WI inmiddels naar aanwezigen voor een heuse "Islam-tour". Ze organiseren een avondvullend programma over de Islam in Utrecht, Rotterdam en Groningen. Op hun website staat ter promotie de volgende tekst te lezen: "Bang voor moslims? Discussieer mee!". Moslims zijn meestal niet bang voor moslims, dus blijkbaar hoopt de ChristenUnie vooral over moslims te praten, niet met moslims. Verder kan iedere marketeer je vertellen dat op deze manier op slinkse wijze het woord 'bang' en het woord 'moslim' aan elkaar verbonden worden. Je creëert een associatie. Gert-Jan Segers, directeur van het WI, doet of zijn neus bloedt. Wanneer ik hem per mail aanspreek op de smakeloze wijze van promotie, antwoord hij: "het is maar een vraag" en "het vraagteken is cruciaal". Kanttekeningen plaatsen bij een volledig geloof is makkelijk; enige zelfkritiek is voor de ChristenUnie te veel gevraagd. Iets met een balk en een splinter, vermoed ik.

Wanneer zouden we het dieptepunt hebben bereikt? Wanneer kunnen we niet dieper zinken? Vanaf welk moment gaat de stijgende lijn weer inzetten en kunnen we met een gerust hart zeggen dat het ergste voorbij is? Het antwoord zal deels worden bepaald door mensen die nu denken winst te boeken door de maatschappij te laten verliezen. Deels, maar gelukkig niet volledig.