home artikelen lezingen e-books videoblogs

Dichtbij de Ka'ba

Door: Nourdeen Wildeman
Datum: 20 mei 2009
Waar: Nederlandse Islamitische Omroep (NIO)


Vandaag bij mijn schoonfamilie. Zij hebben satelliettelevisie, toegang tot Arabische/Islamitische televisiezenders. Hier wordt rechtstreeks uitgezonden hoe de dagelijkse gebeden plaatsvinden in de Masjid al Haram.

Die beelden zijn voor mij normaal niet bereikbaar - thuis heb ik alleen kabel - dus ik ga er speciaal voor zitten, neem de beelden zo goed mogelijk in mij op. Ik geniet, weet niet hoelang het zal duren voor ik weer dit gebed live zal zien op tv. Ik weet het zeker, ik wil satelliet tv!

Voor niet-moslims die dit lezen en misschien niet weten wat de Masjid al Haram is, het is de moskee in Mekka (Saoedi-Arabië). Het is een van de drie heilige plaatsen in Islam. In het midden staat de Ka'ba, een vierkant gebouw waarvan volgens de overleveringen de eerste bouw is uitgevoerd door Abraham, de grondlegger van het monotheïsme. Moslims bidden vijfmaal per dag richting de Ka'ba. We aanbidden niet de Ka'ba maar dat waarvoor het staat; de zetel van God op aarde.

Eenmaal in ons leven maken wij de reis naar de Ka'ba, 4.550 kilometer hemelsbreed vanaf Schiphol. We dromen hiervan. We leven ernaartoe. Sommigen zullen het nooit halen, omdat ze niet voldoende financiële middelen hebben, hun gezondheid het niet toelaat of de dood hen bezoekt voor zij Mekka bezoeken. Deze reis is een doel, een richtpunt en een verlangen.

Terwijl ik naar de televisie kijk, dagdroom ik dat ik daar sta. Ineens wordt ik ruw wakker geschud. Terwijl de camera inzoomt valt mijn blik op een jongen, ongeveer mijn leeftijd. Hij staat daar in het gebed. Zijn kleding... hij draagt een shirt met een enorme boos kijkende smiley! Een getekend gezicht, midden in het Islamitische heiligdom.

Nu kan ik een column schrijven over het gedrag van de jeugd van tegenwoordig, over regels en overtredingen of deze jongen belachelijk maken. Maar dat is niet wat mij aan het denken bracht. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat als je weet dat je naar de ka'ba gaat, dat je dat shirt uit je kledingkast pakt. Wij in Nederland dromen jarenlang van ons bezoek aan de Ka'ba. Deze jongen wist blijkbaar in de ochtend niet dat hij in de avond daar zou staan. Hij woont er vast dichtbij. Waar wij van dromen, sparen, bidden, is voor hem een keuze op de weg naar huis, "zal ik langs de Ka'ba gaan of bid ik thuis?".

Stel je voor dat ik thuis satelliet zou hebben. Dan zou ik elke dag het gebed bij de ka'ba kunnen zien. Zou ik dan elke dag kijken? Zou ik er speciaal voor gaan zitten? Zou ik ervan genieten zoals nu? Als dat niet zo is, als het een dagelijkse keuze wordt, wil ik dan wel satelliet televisie? Heb ik dan meer, of minder?

Stel je voor dat je vlakbij de Ka'ba woont. Zou je er van dromen?