home artikelen lezingen e-books videoblogs

Hopelijk is het geen Moslim

Door: Nourdeen Wildeman
Datum: 6 mei 2009
Waar: Nederlandse Islamitische Omroep (NIO)


Mijn vader stormde de kamer binnen, vroeg of ik 'het' al had gezien en was weg. Tijd om de tv aan te doen. Op dit soort momenten maakt het niet uit op welke zender je kijkt; inderdaad was het direct raak. Ik zie mensen op de grond liggen, een kapotte auto tegen de Naald, een geschrokken Koninklijk Huis. Een vreemd moment, ook omdat ik dat kruispunt goed ken. Langzaam dringt het tot me door: er zijn doden en gewonden gevallen, een feestdag werd een drama, een onbekende met een onbekend motief. Meer vragen dan antwoorden.

Na een half uur herhaling van misschien 30 seconden hetzelfde beeld, besloot ik de tv maar weer even uit te zetten. Eens even denken, wat is er nu precies aan de hand? En wat kan er nu nog meer gebeuren. De dader is vooralsnog onbekend; hopelijk is het geen moslim!

De krantenknipsels over brandende moskeeën na de moord op Theo van Gogh liggen netjes uitgeknipt in de kast. Een verschrikkelijke actie leidt namelijk tot een verschrikkelijke reactie. Ik probeer me voor te stellen hoe de reactie zal zijn als deze daad is gepleegd door iemand die zichzelf moslim noemt. Chaos? Brandende moskeeën? Wilders for President? Balkenende die tevergeefs het volk oproept om vooral rustig te blijven?

Inmiddels onderweg naar de moskee, de penningmeester al aan de telefoon gehad. We besluiten het officiële nieuws af te wachten. We houden er rekening mee dat we de komende nacht(en) met een groep jongeren bij de moskee blijven. Mocht er onrust komen, dan kunnen we een oogje in 't zeil houden. Na het gebed kijk ik naar de mensen die naar buiten lopen. Hij daar. En die jongen naast hem. Ik denk dat ik hen wel kan vragen.

Op internet komen langzaam de eerste foto's van de dader naar boven. De eerste indruk is dat het een blanke man is. Op geenstijl.nl schrijft een reageerder om 14:36 dat op een overbelichte foto iedereen blank kan lijken; "kijk nu eens naar die neus en gezichtsbouw en haal je eigen kop eens uit het zand".

De penningmeester kijkt me vol ongeloof aan. "Ik geloof niet dat het een moslim is," zegt hij. "Waarom zou een moslim zoiets doen?". Tja, weet ik veel. Ik kan het me ook niet voorstellen. Maar toch, wie weet...

Om kwart voor vier maakt het OM bekend dat het een autochtone Nederlander is. De dag wordt er niet minder verschrikkelijk om, maar toch haal ik kort opgelucht adem. Volgens Geert Wilders is niet iedere Moslim een terrorist, maar wel elke terrorist een moslim. Dit zal hij wel geen daad van terreur gaan noemen, gok ik.