home artikelen lezingen e-books videoblogs

Constante verandering

Door: Nourdeen Wildeman
Datum: 24 maart 2009
Waar: Nederlandse Islamitische Omroep (NIO)


Marokko. Een lange asfaltweg tussen Marrakech en Essaouira. Een bus vol Nederlandse toeristen rijdt richting de Atlantische Oceaan. Terwijl boomgaarden en traditionele gebouwen aan ons voorbij trekken, zit ik achterin op een rustig plekje deze column te schrijven.

Als enige moslim blijk ik het aanspreekpunt voor geïnteresseerde vragen over Islam, en aanleiding tot stevige discussie te zijn. Mijn gedachten gaan naar een avond in de woestijn, 5 dagen en hemelsbreed 500 kilometer geleden. Op de kameel naar een kamp in de schaduw van een grote zandheuvel. Na de avondmaaltijd ontstaat een gesprek over islam in Nederland. Ik vertel dat de Al-Farouk Moskee in Utrecht recent een gemeenteloket heeft geopend, mannen en vrouwen gescheiden. Daarover las ik veel negatiefs in de media. Ik deel mijn vermoeden dat als de moskee was gevraagd dit te doen maar had geweigerd, er ook negatieve berichtgeving over zou zijn. Elke keuze die je maakt als moskeebestuur is dus 'fout'.

Een vrouw merkt op dat zij het wel eens is met de kritiek. "Dat mannen en vrouwen gescheiden zijn klopt niet! Wij hebben als vrouwen juist lang gestreden voor gelijke behandeling". Ik antwoord dat, net als zij vroeger, vrouwen nu strijden voor de behandeling die zij zelf willen: gescheiden. Ik ken moskeeën waar de doeken die mannen en vrouwen scheiden, zijn gekocht met geld dat de vrouwen zelf bijeen gespaard hebben. "Toch klopt het niet", zegt mijn reisgenoot gepassioneerd, "zij komen uit een ander land, of hun ouders, en zo werkt het in Nederland niet!". Ik besluit het erbij te laten en niet uit te wijden over de bekeerde Nederlandse Moslima's.

Dit is de kern van de gebrekkige acceptatie van de nieuwe multiculturele samenleving. Hoe je het ook uitlegt, het gaat om verandering. Een maatschappij is niet statisch, je kan hem niet voor eeuwig op 'stop' zetten. Aanwezigheid en emancipatie van moslims is een verandering die nu actueel is. Dit betekent ook dat dingen die de afgelopen decennia zijn vormgegeven, aan verandering onderhevig zijn. Ook zaken waar hard voor gevochten is door generaties voor ons. Niemand kan een claim op de toekomst leggen, hoe moeilijk dat soms ook is om onder ogen te zien.

Hetzelfde geldt overigens ook voor ons. Datgene waar wij voor vechten, de manier waarop wij leven als moslimminderheid in de diaspora, de visie die wij nastreven, alles zal aan verandering onderhevig zijn. De generaties na ons zullen hun eigen keuzes maken, hun eigen pad bewandelen. Maak je borst maar nat.

Buiten schijnt de zon. Het is 25-30 graden en lente. Tussen de groene gewassen en olijfbomen ontdek ik een kleine minaret. Ik vang een vlaag op van de gebedsoproep die ons aanspoort tot de aanbidding van Allah. Vakantie! Ik geniet intens, zou bijna willen dat het altijd zo zou blijven...