home artikelen lezingen e-books videoblogs

Vooroordelen over Bekeerlingen

Door: Nourdeen Wildeman
Datum: 25 februari 2009
Waar: Nederlandse Islamitische Omroep (NIO)


Over elke groep mensen hebben andere mensen wel vooroordelen. Tandartsen, Belgen of mensen die een hond bezitten. Dat 'de mensen thuis' ook vooroordelen hebben over Moslims is inmiddels algemeen bekend. Maar hoe zit dat eigenlijk met de vooroordelen jegens Bekeerlingen? De zogenaamde 'Nieuwe Moslims' blijken een lastige groep te zijn voor 'vooroordelen van semiprofessionele kwaliteit'.

Het probleem zit in twee zaken. Allereerst is de groep erg klein. Zo publiceerde het CBS in oktober 2007 hun laatste statistieken over aantallen Moslims in Nederland. Hieruit bleek dat er toen ongeveer 12.000 ''autochtone islamieten'' in Nederland waren. In die definitie worden ook de 2e generatie islamieten meegenomen. Daarmee vormen Bekeerlingen ongeveer 0,07% van de Nederlandse bevolking; een veel te kleine groep voor echt goed op elkaar afgestemde vooroordelen. Verder moet sociologisch onderzoek nog aantonen wat een Bekeerling überhaupt is (waarover later meer). Al met al een lastige groep om collectief in één hokje te plaatsen.

Het gevolg is dat je als Bekeerling vaak te maken krijgt met zo'n grote variëteit aan vooroordelen, dat het elke keer weer een verassing blijkt te zijn. De vooroordelen zijn vaak tegengesteld aan elkaar. Zo vinden sommige dat jij als Bekeerling natuurlijk fanatiek en erg conservatief bent. Van anderen hoor je juist dat je per definitie een soort wannabe bent die slechts in de smaak wil vallen bij zijn allochtone vrienden. Je behoort natuurlijk tot de meest extreme en misschien wel gevaarlijk Moslims, maar tegelijkertijd ben je ook per definitie de polderislamiet waar men zo gezellige dialoogjes mee kan voeren. Je bent natuurlijk een landverrader, maar tegelijkertijd ook per definitie een bruggenbouwer.

Mijn motto is: ''Vooroordelen? Spaar ze allemaal!''

Ook vanuit de Ummah zelf zijn er vooroordelen over Bekeerlingen. Een Bekeerling is vooral een ''Nieuwe'' Moslim en dus eigenlijk een soort ''Trainee fi Deen''. Een Bekeerling ging laatst met een Marokkaanse broeder naar een restaurant en raakte daar in gesprek met de Islamitische eigenaar. Deze gaf de Marokkaan de opdracht om de Bekeerling goed te helpen met zijn leerproces. ''Wat?'' antwoordde de Marokkaan verbaasd, ''maar ik stel juist mijn vragen over Islam aan hém!''

Gelukkig zijn er ook mensen die bereid zijn om verder te kijken. Mensen die niet zelf de antwoorden invullen, maar die de vragen durven te stellen. Mensen die - los van alle vooroordelen die er zijn - met een open mind willen horen hoe jij als Bekeerling naar een bepaald onderwerp kijkt. Ik heb ook zo'n persoon in mijn omgeving. Bij ieder onderwerp dat ook maar iets met religie te maken heeft kijkt hij me met een glimlach aan en zegt: ''wat vind jij daar nou van, nu je ook een Marokkaan geworden bent?''